Yayınlanan tebliğe göre yapı ve inşaat hizmeti veren sektörlerin 1 Temmuz 2022’den önce e-Faturaya geçme şartları bulunuyor. Bu uygulama kağıt kullanımını önemli ölçüde azaltmak ve aynı zamanda işletmelerinin yoğun dönemlerde hızlı ve basit bir şekilde faaliyet göstermesine olanak tanıyor. Blogumuzda, anlaştığımız entegratör firma ile ‘e-Fatura sistemine dahil olmak için neler gerekir’ ve ‘ nasıl olur’ sorularını cevapladık.
Resmi Gazetedeki Tebliğ ile: Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirildi.
Yapı ve İnşaat Sektörleri e-Faturaya Nasıl Geçecek?
GİB Portal yöntemini kullanarak başvurmak için:
- e-fatura başvuru formu ve taahhüt mektubu, elektronik mali mühür sertifikası sahibinin taahhütnamesi, şirket kuruluş sözleşmesi, noter tasdikli imza sirküsü örneği ve diğer gerekli belgeler sağlanır.
- Başvurunun uygun görülmesi halinde, bir kamu sertifikasyon merkezinden mali mühür belgesi alabilir bilgisi gelir. Şahıs şirketi için e-imza alarak da e-faturaya geçebilirsiniz.
- Mali mühür belgesi ücreti, Kamu Sertifikasyon merkezine yatırılır ve mali mühür daha sonra başvuru sahibine teslim edilir.
- Gerekli belgeleri ve mali mühürü aldıktan sonra başvuru yapılır. Başvuru onaylandıktan sonra kullanıcının hesabı aktif edilir.
- Bu adımdan sonra kullanıcının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kullanıcılar ihtiyaç duyduklarında e-fatura sistemini kullanmaya başlayabilirler.
e-Fatura Programı Kullanılması Neden Gerekli?
Faturalama sürecinde entegratörlerin tercih edilmesi ve elektronik fatura uygulamalarına geçiş için belirli kriterler göz önünde tutulmalıdır. Ön muhasebe programı kullanılırken herhangi bir yardıma ihtiyaç duyulduğunda gerekli müşteri desteğinin sağlanması, programın personel tarafından da kolay kullanılması, muhasebe sürecinde hız ve verimliliğinin artırılması gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Dilerseniz daha fazla bilgi için destek ekibimizi 0 (212) 912 24 26 numaralı telefondan arayabilir ve tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
Ayrıca, tamamen ücretsiz online ön muhasebe entegreli e-fatura programı kampanyamızdan da faydalanın.